Saturday, July 2, 2016

Kebaikan Omega-3

Saya & Kolesterol

Dalam entry saya yg terdahulu, saya pernah sentuh tentang kebaikan minyak ikan. Dan mmg menjadi amalan saya sejak 2012 (since kadar kolesterol saya sangat tinggi - 7.5!) makan 3 biji Omega Guard Shaklee setiap hari. Hasilnya, tahun 2016, kadar kolesterol saya turun menjadi 5.87. Walaupun masih melepasi tahap yg "dibenarkan" saya dah cukup bersyukur sebab banyak turun. Ya, badan saya kurus, maintain bak kata org, tapi kolesterol tinggi yo!

Kebaikan Omega-3

Saya & Kolesterol

Dalam entry saya yg terdahulu, saya pernah sentuh tentang kebaikan minyak ikan. Dan mmg menjadi amalan saya sejak 2012 (since kadar kolesterol saya sangat tinggi - 7.5!) makan 3 biji Omega Guard Shaklee setiap hari. Hasilnya, tahun 2016, kadar kolesterol saya turun menjadi 5.87. Walaupun masih melepasi tahap yg "dibenarkan" saya dah cukup bersyukur sebab banyak turun. Ya, badan saya kurus, maintain bak kata org, tapi kolesterol tinggi yo!

Monday, April 20, 2015

Home Made Fruit Ice-Cream

Resepi Home Made Ice Cream
=========================

Sekejap saje rasa anak-anak dah membesar... Dan dah pandai request itu ini. Kalau Mikaell, pergi mana-mana, dapat rasa or makan makanan yg sedap, mesti lepas tu daia akan tanya, "Ibu pandai tak buat ni? Nanti ibu buatkan boleh?" ha, nak jawab apa? Tak pandai buat pun ibu terpaksa cakap ibu pandai nakkkk... hehehehe... 

Sunday, April 5, 2015

Salesman vs Enterpreneur

Beza Minda Salesman dan Minda Usahawan
================================

Pada tahun 1920, Pemilik syarikat Jackman Shoes, Mr Hugh terbaca tentang sebuah negara yang kini mula menarik minat pelabur tempatan. Negara tersebut adalah negara Afrika.

Beliau menghantar 2 pemuda yang sanggup ke sana untuk melihat peluang pelaburan. Yang pertama adalah Mr Charles, Salesman terbaik dalam syarikatnya. Manakala yang seorang lagi adalah Mr Xavier, seorang pekerja yang baru dilantik atas semangat beliau mahu mendalami industri perkilangan kasut.

Sunday, February 1, 2015

Family Gathering @ A'Famosa Resort Melaka

16 Januari 2015 lepas kami adik beradik pakat nak buat family gathering di A'Famosa Resort. So, as kakak sulung & org yg kunun-kunun "hustle" dalam vacation planning, sy dipertanggungjawabkan untuk cari & book tempat. So we decided utk book Villa type accommodation, dengan harga RM800 (lebih kurang, dah lupa exact price). 


Inilah gope Villa 4 Bedroom

Saturday, January 10, 2015

Maid Pasport Renewal (Indonesian)


Baru-baru ini saya ke Kedutaan Indonesia untuk memperbaharui passport pembantu rumah yang akan habis tempoh sah pada bulan Mac 2015 (ini bermakna sudah hampir 5 tahun beliau bekerja di Malaysia).

Friday, January 2, 2015

Resepi Donut Yang Gebu, Cepat Dimasak

Hari ni sy nak share mcm mn nak buat donut yang gebusssss..hehehe..pertama kali buat, dan alhamdulillah memang menjadi! Sangat senang dan cepat. Sesuai sangat untuk ibu-ibu yang super duper busy.

Tuesday, December 30, 2014

Part IV : Anniversary/Family Photoshoot

Alrite, ini part terakhir untuk cerita 10th anniversary/family photoshoot kami. Ini adalah hasil terakhir; sebuah album & 1 enlargement photo...

http://gorgeousmomblossombaby.blogspot.com/

Sunday, December 28, 2014

[TIPS] Kulit Cantik & Licin


Tahukah anda, anda  boleh dapatkan kulit yang cantik dan licin dengan menjaga pemakanan? Kita adalah apa yang kita makan. Betul? Biasanya makanan yang kaya dengan antioksida seperti vitamin A, C dan E, serta selenuim membantu kesihatan kulit dan mencantikkannya. 
Mari saya kongsikan 10 makanan utama untuk kulit cantik dan licin:

Friday, December 26, 2014

Sustained Release Vitamin C

Tahukah anda: Vitamin C penting dalam imuniti badan kerana ia terlibat dalam fungsi sel-sel darah putih dan antibodi. Vitamin C terlibat dalam pengeluaran kolagen, protein penting dalam badan. Kolagen adalah protein struktur yang terdapat dalam tulang rawan dan tendon, dan ia membantu untuk menyokong saluran darah. Vitamin C juga membantu mengurangkan keletihan dan menyokong sistem saraf. 

Sunday, December 21, 2014

Suffy Goat Milk

Susulan satu entry sy yang ada menyelitkan tentang susu kambing utk anak saya (lihat sini: http://gorgeousmomblossombaby.blogspot.com/2014/12/kenapalah-aku-boleh-percaya-shaklee-ni.html?m=1), ada yg bertanya saya susu kambing apa yang sy berikan untuk anak. Ok, ni jawapan sy..

Friday, December 19, 2014

Setahun Berlalu ~ Guangzhou 2013

Tahun lepas, 14 - 18 December 2013 kami berdua "honeymoon" di Guangzhou, China. Anak-anak tinggal dengan tok bu (sorry ya tok bu, bg chance kami berdua kejap hehehe).. Kami travel dengan sepasang lagi sahabat, kak Ina & abg matno. Mcm biasa, saya yang jadi "master planner" nya.. :p

Thursday, December 18, 2014

Sebab Memilih Shaklee (Perkongsian Kak Long Nuzula)

Ha..saya nak share post daripada kak long nuzula ("keturunan" teratas keluarga Shaklee saya), 20 sebab kenapa beliau memilih Shaklee. Saya rasa ramai org setuju dgn beliau. Paling utama bagi saya, kita yakin dengan produk tu. SAFE, WORKS, GREEN.

Tuesday, December 16, 2014

Bread Machine (Maker) vs Mixer

I love baking! (dan cooking juga). Enjoy sangat rasa bila dok kat dapur tu, explore segala benda hehehe.. So far, tiap kali nak makan kek, saya buat sendiri. DH belikan mixer & oven masa awal perkahwinan kami (brand biasa2 je - Faber). Oh ya, yang mixer tu bukan beli tau, dapat free sbb beli oven. So mmg berbaloi sangat rasa. Dah 10 tahun mixer & oven tu berkhidmat untuk kami. 

Sunday, December 14, 2014

Kenapalah Aku Boleh Percaya Shaklee Ni??!!

Saya bermula dengan Shaklee sebagai seorang pengguna. Since Januari 2012. Waktu tu, tengah pregnant kan Jasmine (5 bulan). Adik saya, Ainul yang dok sibuk "promote" produk Shaklee ni. Terus terang, saya bukan tak suka Shaklee sbb ianya tak bagus or yang sewaktu dengannya..tapi tak suka sbb ianya satu bentuk MLM. Ya, saya mmg anti MLM!